Kurv
0
Samfund

Stormagtsspillet i Arktis Baggrund og aktuel status

Ved lektor, cand.scient.pol., ph.d. Camilla Tenna Nørup Sørensen, Forsvarsakademiet

Over det sidste årti har stormagterne USA, Rusland og Kina i stigende grad rettet fokus mod Arktis, hvor regionens ressourcer og attraktive sejlruter bliver mere tilgængelige i takt med at isen smelter. Ruslands invasion af Ukraine har medført et stærkt forværrede forhold mellem Rusland og de øvrige arktiske stater – samarbejdet i Arktisk Råd er sat på pause, og stormagtsspillet i Arktis er tiltagende.

Efter at Sverige og Finland er blevet medlemmer af NATO, er der lagt op til, at også NATO kommer til at spille en større rolle i regionen, og forskere forudser, at det er slut med den særegne lavspænding, som ellers har kendetegnet Arktis efter den kolde krigs afslutning. Det er dårligt nyt for de arktiske småstater. Især Grønland påvirkes grundet den vigtige rolle, som øen spiller i forsvaret af Nordamerika, mens også de øvrige dele af Kongeriget Danmark påvirkes og står derfor over for nye udfordringer.

Til aftenens forelæsning kan du blive klogere på, hvad stormagtspillet går ud på, høre om baggrunden for det, status er netop nu og hvad vi kan forvente i fremtiden samt hvordan Grønland og Kongeriget Danmark påvirkes og søger at navigere i stormagtspillet.

Stormagtsspillet i Arktis

Holdinfo

Hold: 1104

Startdato: onsdag d. 19. marts 2025

Slutdato: onsdag d. 19. marts 2025

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 1 onsdag

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
onsdag d. 19. marts 2025 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5A, 1353 Kbh. K Lokale: 7.0.34 (bygning 7, opgang A)

Pris: Kr. 200,-

Venteliste

VI ARBEJDER PÅ AT SKAFFE FLERE PLADSER

Få besked, hvis der bliver plads eller et ekstra hold oprettes.

Vil du være blandt de første, som hører om særlige arrangementer, rabatter og ekstra pladser til populære forelæsninger?

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.