Ved seniorforsker, ph.d. Joachim Offenberg, AU
Denne lørdag finder vi luppen frem og kigger nærmere på myrer og havens andre smådyr. Første del dykker ned i myrernes forunderlige verden med organisering i samfund med dronninger, slaver og statskup. I anden del hører du om bier med plastikposer, myg der dør af dans, sommerfugle med kyskhedsbælter mm. Hør også, hvordan dyrene hjælper dig og forskningen. Denne lørdag er til dig, der er nysgerrig på de små dyrs ubegribelige liv. Advarsel: Din have bliver aldrig den samme igen.
Program:
Kl. 10.15-12.00: Myren og Mennesket
Hør om myrernes forunderlige levevis og organisering i samfund med dronninger, slaver og statskup. Myrerne har tilmed ’opfundet’ telekommunikation, landbrugsdrift og aktive solfangere. Og myrerne har tilpasset sig ekstreme forhold – f.eks. i kolonier under vand og i toppen af trækroner. Hør også om forskernes nyeste succes med at bruge myrer i skadedyrsbekæmpelse og derved erstatte sprøjtemidler – så f.eks. æble- og mangoplantager kan drives økologisk.
Forelæsningen tager udgangspunkt i Tænkepausen Myrer fra Aarhus Universitetsforlag, som har været indstillet til Læsernes Bogpris 2014.
Kl. 12.00-12.30: Frokost (medbring selv)
Kl. 12.30-14.15: Din ubegribelige have
I din have findes der myg, der danser til de dør. Bier der laver plastikposer deres børn bor i. Og skøjteløbere der surfer på hjemmelavede bølger i vandhullet. Sommerfuglene sætter kyskhedsbælter på hinanden. Og så er der dyret, der bliver født som voksen efter først at have parret sig med sine søskende i kroppen på deres mor.
Dyrene er ikke kun fascinerende. De kan også hjælpe os. F.eks. kan hvepse vise hjerneforskere, hvordan man reparerer en hjerne, der er blevet syg, eller spyfluer kan afsløre en morder.
Hør om de små dyrs ubegribelige liv. Se hvordan de ser ud. Og se din have med nye øjne.
Folkeuniversitetet har indgået et samarbejde med IDA (Ingeniørforeningen i Danmark) om udvalgte forelæsninger, bl.a. dette hold. Samarbejdet går ud på fælles markedsføring. Al tilmelding foregår hos Folkeuniversitetet og efter afholdelse sender Folkeuniversitetet en deltagerliste (med navn og e-mail) til IDA, som registrerer antal tilmeldte IDA-medlemmer, og herefter slettes listen. Er du ikke IDA-medlem bliver dine oplysninger således slettet og ikke brugt til noget.
Læs mere om vores it-infrastruktur og sikkerhed på www.fukbh.dk/databeskyttelse
Holdinfo
Hold: 1503
Startdato: lørdag d. 26. oktober 2024
Slutdato: lørdag d. 26. oktober 2024
Tidspunkt: Kl. 10:15 - 14:15
Varighed: 1 lørdag
Alle undervisningsgange
lørdag d. 26. oktober 2024 Kl. 10:15 - 14:15
Sted: Københavns Folkeuniversitet, Læderstræde 34, 2., 1201 Kbh. Lokale: Auditoriet (2. sal)