Sekretariatet holder lukket mellem jul og nytår Vi åbner for betjening torsdag 2/1 kl. 12
Kurv
0
Natur og univers

Kvantefysikkens mange forgreninger Bohr-Einstein-debatter, kvantecomputere og sociale paradokser

Ved ph.d. Esben Rohan Christensen

Hvad er kvantefysik? Og hvordan kan kvantefysikkens komplekse verden påvirke vores syn på teknologi, filosofi og sågar sociale strukturer? I denne forelæsningsrække udforsker vi kvantefysikkens dybe filosofiske spørgsmål og dens teknologiske anvendelser. Vi starter ved kvantefysikkens revolution for over 100 år siden, ser derefter på dens anvendelser, der spænder fra atomvåben til fremtidige kvantecomputere. Slutteligt undersøges, hvordan kvantefysikkens principper kan udfordre vores opfattelser af etik, identitet, nationalitet, seksualitet og køn – emner der er mere beslægtede, end man ved første øjekast lige skulle tro.

Gennem en tværfaglig tilgang afslører vi, hvordan kvantefysik kan åbne nye perspektiver på både videnskab og samfund.

 

Forelæsning 1:
Fra Bohr til Einstein – kvantefysikkens revolution og virkelighedsopfattelse

Vi starter med kvantefysikkens begyndelse og de store debatter mellem Niels Bohr og Albert Einstein, som udfordrede vores forståelse af virkeligheden. Vi vil undersøge kvantefysikkens grundlæggende principper, såsom superposition, Heisenbergs usikkerhedsprincip og de eksperimenter, der ændrede vores opfattelse af, hvad der er virkeligt.

 

Forelæsning 2:
Kvantefysik i anvendelse – atomvåben, entanglement og kvanteteknologi

I denne del af rækken bevæger vi os videre til de praktiske og teknologiske konsekvenser af kvantefysik. Vi vil se på udviklingen af atomvåben og de etiske dilemmaer, som denne teknologi bragte med sig. Vi udforsker også fænomenet entanglement, der fascinerede Einstein og revolutionerede forståelsen af sammenhænge på kvanteniveau. Vi vil diskutere, hvordan moderne kvanteteknologi, såsom kvantecomputere, bygger videre på disse ideer og åbner op for nye muligheder og udfordringer.

 

Forelæsning 3:
Kvantefysikkens lære – etik, filosofi og queer perspektiver

I den afsluttende forelæsning undersøger vi kvantefysikkens dybere betydning i et etisk, filosofisk og identitetsmæssigt perspektiv. Hvordan kan kvantefysikkens udfordring af deterministiske og binære forståelser berige sociale teoriers syn på køn og identitet? Vi vil også se på, hvordan kvantefysikkens indsigter kan påvirke vores tanker om etik og samfund, og hvordan vi kan anvende en kvante-etisk linse til at tackle moderne problemer og forstå vores egen eksistens på nye måder.

Kvantefysikkens mange forgreninger
Niels Bohr og Albert Einstein

Holdinfo

Hold: 1511

Startdato: tirsdag d. 22. april 2025

Slutdato: tirsdag d. 6. maj 2025

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 3 tirsdage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
tirsdag d. 22. april 2025 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
tirsdag d. 29. april 2025 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
tirsdag d. 6. maj 2025 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: CSS, Øster Farimagsgade 5B, 1353 Kbh. K Lokale: 18.-1.11 (bygning 18, opgang K i kld)

Pris: Kr. 420,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.