Kurv
0
Kunst, arkitektur og design

Japansk kunst og design i dialog med Vesten

Ved lektor, ph.d. Gunhild Borggreen, KU og mag.art. Signe Marie Jacobsen

 

Over fire undervisningsgange belyser vi den udveksling af japansk og europæisk kunst og design, der fandt sted fra midten af 1800-tallet og frem. Japanske kunstgenstande blev eksporteret til Europa og USA, hvor de vakte opsigt og inspirerede vestlige kunstnere i deres egne værker i det, der kaldes Japonisme. På samme tid blev Japan eksponeret for vestlig videnskab og kunstforståelse og mange japanske kunstnere rejste til Paris for at lære om vestlig modernisme. Også europæisk design, ikke mindst dansk modernisme, vakte genklang i Japan – en udveksling og interesse, der fra midten af 1900-tallet og frem har sat spor i både dansk og japansk designhistorie.

Program:
1. Japonisme i billedkunst. (GB)
I midten af 1800-tallet åbnede Japan sine grænser op for omverden efter 250 års selvvalgt isolation. Det betød, at japanske kunstgenstande blev eksporteret til Europa og USA, hvor de vakte opsigt og blev anvendt af vestlige kunstnere i deres egne værker. Dette foredrag fokuserer på, hvordan vestlig billedkunst approprierede visse elementer af japansk kultur, og kaster et blik på, hvordan den danske kritiker Karl Madsen opfattede og formidlede japansk kunst i slutningen af 1800-tallet.

2. Japonisme i design og kunsthåndværk. (SMJ)
Dette foredrag fortsætter temaet med fokus på den japanske indflydelse i vestlig kunsthåndværk og design efter Japans åbning mod Vesten i midten af 1800-tallet. Ikke mindst i Danmark er interessen for Japan stor inden for kunsthåndværk og design, hvilket er tydeligt blandt andet i Designmuseum Danmarks samlinger. Foredraget omhandler og viser eksempler på direkte og indirekte inspirationer fra Japan - og på hvordan disse inspirationer bliver en del af den danske designhistorie.

3. Modernisme i japansk billedkunst. (GB)
Med åbningen overfor vesten i midten af 1800-tallet blev det japanske samfund på kort tid eksponeret for vestlig videnskab og filosofi, herunder europæisk æstetik og kunstforståelse. Mange japanske kunstnere rejste til Paris og andre europæiske hovedstæder for at lære om vestlig modernisme, mens andre kunstnere var optaget af at modernisere de traditionelle japanske kunstformer og motiver. Der var også danske kunstnere involveret i de transkulturelle udvekslinger i efterkrigstidens moderne kunst.

4. Japansk modernisme i design og kunsthåndværk. (SMJ)
I Japan har øjnene også været vendt mod Danmark. Der er stor interesse for dansk design i Japan - især den danske modernisme fra midten af 1900-tallet. Dette foredrag dykker ned i eksempler på, hvordan dansk og japansk designtradition har udviklet sig og på den gensidige interesse mellem Japan og Danmark inden for design, som fortsat er stærk i dag.

 

Japansk kunst og design i dialog med Vesten
Claude Monet, Madame Monet en costume japonais

Holdinfo

Hold: 1833

Startdato: mandag d. 17. marts 2025

Slutdato: mandag d. 7. april 2025

Tidspunkt: Kl. 18:15 - 20:00

Varighed: 4 mandage

Alle undervisningsgange

1. undervisningsgang
mandag d. 17. marts 2025 Kl. 18:15 - 20:00
2. undervisningsgang
mandag d. 24. marts 2025 Kl. 18:15 - 20:00
3. undervisningsgang
mandag d. 31. marts 2025 Kl. 18:15 - 20:00
4. undervisningsgang
mandag d. 7. april 2025 Kl. 18:15 - 20:00

Sted: Københavns Folkeuniversitet, Læderstræde 34, 2., 1201 Kbh. K Lokale: Auditoriet (2. sal)

Pris: Kr. 560,-

Det maksimale antal der kan tilmeldes er 6

Relaterede hold

Henter...

Du besøger vores hjemmeside med Internet Explorer, og derfor vil siden ikke vises korrekt, da browseren er udgået. Vi anbefaler seneste version af Edge, Chrome, Safari eller Firefox.