- Forside >
- Program >
- Ekskursioner og byvandringer >
- 1901
Ekskursioner og byvandringer
Isens fortælling
Ved professor, iskernekurator Jørgen Peder Steffensen, NBI
Iskapperne i Antarktis og i Grønland er enestående fordi temperaturerne i midten af dem meget sjældent går over 0 C. Det betyder, at den sne som falder bliver liggende og tildækket af næste snefald. År efter år bliver der lagt lag på lag af sne oven på. Samtidigt synker isen sammen på grund af tyngdekraften, og da der næsten er balance mellem ny sne på toppen og nedsynkningen, består indlandsisen af lag på lag af gammel sne stablet oven på hinanden.
Professor Willi Dansgaard opdagede I 50’erne, at det er muligt, gennem isotopanalyse på isprøver, at bestemme temperaturen i den sky, som har givet nedbøren. I 1969 publicerede Dansgaard i samarbejde med amerikanerne den første komplette isotopbaserede temperatur/klimaprofil langs den 1360 m. lange iskerne som amerikanerne havde boret ved Camp Century i 1964-66. Siden da har iskerneforskningen indtaget en central plads i klimaforskningen. Der er øjeblikket boret 12 iskerner som er længere end 2 km., og de seks af dem ligger i Brøndby. Moderne teknik er nu så god, at vi kan skelne de enkelte årlag og tælle os tilbage i tiden som man tæller årringe i træer. I de grønlandske iskerner har vi talt 60.000 årlag, hvilket er halvvejs gennem sidste istid. Med et sådant arkiv over gammel nedbør kan man år for år følge klimaændringer, vulkanudbrud, menneskelig forurening, variationer i kosmisk stråling og udviklingen i indholdet af drivhusgasser i atmosfæren. Dermed bliver iskernerne ikke blot interessante for klimaforskere, men også for historikere og arkæologer.
Vi mødes ved Nordporten til Priorparken (indkørsel fra Roskildevej), hvor underviseren vil lukke alle ind gennem porten, så det er vigtigt at komme til tiden. Underviseren vil anvise parkering indenfor porten. Besøget omfatter et oplæg på 45 minutter foran iskernefryseren i en lagerhal, derpå vises der rundt i iskernesamlingen som opbevares ved -30 C, så husk overfrakken. Medbring evt. noget varmt at drikke. Der er toiletfaciliteter. Der vil også være lejlighed til virtuelt at besøge forskernes iskerneborelejr på indlandsisen med 3D-computerbriller.
Mødested: NBIs Iskernelager, Priorparken 317, 2605 Brøndby
Holdinfo
Hold: 1901
Startdato: lørdag d. 8. marts 2025
Slutdato: lørdag d. 8. marts 2025
Tidspunkt: Kl. 14:00 - 16:00
Varighed: 1 lørdag
Alle undervisningsgange
lørdag d. 8. marts 2025 Kl. 14:00 - 16:00
Sted: NBIs Iskernelager, Priorparken 317, 2605 Brøndby
Pris: Kr. 240,-
VentelisteVI ARBEJDER PÅ AT SKAFFE FLERE PLADSER
Få besked, hvis der bliver plads eller et ekstra hold oprettes.Vil du være blandt de første, som hører om særlige arrangementer, rabatter og ekstra pladser til populære forelæsninger?